Witaminy z grupy B odgrywają niezwykle ważną rolę dla naszego organizmu. Mają działanie kojące nerwy, wpływają na naszą koncentrację i poprawiają metabolizm oraz przemianę materii. Niestety witaminy z grupy B należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie, czyli takich, które nie są magazynowane w naszym organizmie i należy zadbać o dostarczanie ich w odpowiednich dawkach. Witaminy z grupy B znajdują się w różnych stężeniach w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Odpowiednio dobrana dieta pozwoli nam dostarczyć odpowiednią ilość tych witamin. Źródłem witaminy B1, odpowiedzialnej między innymi za pracę mięśni, serca i układ nerwowy, mogą być otręby owsiane, warzywa strączkowe i pełnoziarniste pieczywo. Znajdziemy ją ponadto w mleku i wieprzowinie. Mleko i produkty zbożowe są także źródłem witaminy B2. Występuje ona także w jajach czy drożdżach. Witamina B2 jest ważna ze względu na wpływ na układ nerwowy, uczestnictwo w przemianie białek i węglowodanów, wpływ na skórę czy wzrok. Ze względu na zawartość witaminy B3 warto jeść orzechy włoskie, mięso, warzywa strączkowe. Witamina ta bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Dosyć powszechna jest witamina B5. Znajdziemy ją w rybach, kurczaku, grzybach, serze i mleku, ziemniakach, różnych owocach i kilku innych produktach. Dosyć powszechna jest także witamina B6, odpowiedzialna między innymi za produkcję hemoglobiny, hormonów i enzymów.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply