Warto zabezpieczyć kości

Warto zabezpieczyć kości

Niektóre choroby można trzymać z daleka od naszego organizmu, jeśli wie się jak przeciwdziałać ich skutkom. Do takich chorób należy osteoporoza. W pewnym wieku z naszego ciała ubywa masa kostna. Zmiany w strukturze kości mogą doprowadzić do bardzo poważnych schorzeń. Do trzydziestego roku życia nasze kości cały czas się tworzą i mają zdolności regeneracyjne. Po tym okresie zaczyna się niestety proces zmiany kości. Kości powoli się rozrzedzają i mogą w skrajnych przypadkach przypominać sito. Za taki stan kości odpowiada w naszym organizmie brak wapnia. Wapń jest niezbędny nie tylko w przypadku kości i zębów, niewielki jego procent krąży po krwi i innych płynach ustrojowych. Jeśli jest go za mało, bywa on „pożyczany” przez krew, która nie może bez wapnia funkcjonować. Brak wapna bardzo szybko widać w organizmie. Kości są niezwykle kruche i nawet niewielki wypadek może powodować ich pęknięcie lub złamanie. Jeśli dojdzie do takiego zdarzenia, będzie to bardzo poważny sygnał, że z naszymi kościami dzieje się coś niedobrego i że może to być początek osteoporozy. Niestety na ową przypadłość cierpią zdecydowanie częściej kobiety. Jedną z przyczyn jest stosowanie różnego typu diet, czasami ubogich w witaminy i wapń. Dlatego tak istotne jest spożywanie różnorodnych produktów mlecznych, owoców i warzyw. Mleko, sery, kefiry, jogurty powinny na stałe zagościć na naszym stole. Jeśli jednak choroba jest zaawansowana na pewno nie obędzie się bez leków.