Nie wszyscy przepadają za smakiem pomidorów. Jednak warto je jeść ze względu na wiele właściwości, które mają ogromny pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Już od wielu lat zadomowiły się w naszej kuchni, zarówno w postaci surowej, jak i przetworzonej. Pomidory są źródłem nie tylko wielu cennych i niezbędnych dla zdrowia witamin, ale także między innymi kwasu liponowego. Odpowiada on za lepszy metabolizm, poprawę poziomu cukru we krwi oraz działa pozytywnie na naczynia krwionośne. Oprócz niego w pomidorach występuje antyoksydant o nazwie lipoten, który zwalcza wolne rodniki. Za poprawę pamięci i lepszy sen odpowiedzialny jest inny składnik pomidorów – cholina. Dużo mówi się o związku między spożywaniem pomidorów a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka. Okazuje się, że wcale nie są to legendy, wielu badaczy potwierdza bowiem istnienie związku między tymi dwoma czynnikami. Kontynuując wyliczankę ważnych rzeczy na temat pomidorów nie możemy zapomnieć o takich składnikach, jak potas i błonnik. Dzięki nim pomidory pomagają zbudować i zachować prawidłową masę mięśniową, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia a nawet zawałów czy udarów. Pomidory w zasadzie powinni jeść wszyscy, z małymi wyjątkami, w szczególności jednak zaleca się ich spożywanie kobietom w ciąży oraz osobom ze skłonnościami do depresji. Unikać ich powinniśmy, jeżeli cierpimy na chorobę refluksową przełyku.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply