Pewne nawyki żywieniowe, które wyrabiamy przez wiele lat, wydają nam się dobre dla zdrowia. Nierzadko jednak okazuje się, że nawet nie zdajemy sobie sprawy, iż to, co uważamy za dobre dla zdrowia, może mu tak naprawdę szkodzić. Weźmy na przykład herbatę z cytryną, rzecz tak oczywistą w okresach wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę. Okazuje się, że herbata z fusami w połączeniu z kwasem z soku z cytryny tworzy szkodliwy dla naszego organizmu związek – cytrynian glinu. Podejrzewa się go o silny związek z występowaniem choroby Alzheimera. A kanapka z twarogiem, świeżym pomidorem i ogórkiem? Wydawać by się mogło, że to samo zdrowie. Nic bardziej mylnego. Łączenie świeżych ogórków i pomidorów to spory błąd żywieniowy. Zawarta w ogórkach askorbinaza niszczy witaminę C, w którą bogate są pomidory. Jeżeli lubimy takie połączenie, zadbajmy o dodatkowe źródła tej witaminy. Drugim błędem żywieniowym jest połączenie pomidora i twarogu. Dlaczego? Pomidory zawierają wiele kwasów, między innymi cytrynowy i jabłkowy, które wchodzą w reakcję z wapniem zawartym w białym serze. Powstające w ten sposób kryształki odkładają się w naszych stawach, mając na nie zły wpływ. Inne połączenia, których należy unikać to między innymi kawa z mlekiem czy jajka i ziemniaki. Błędem żywieniowym jest także picie czerwonego wina do czerwonego mięsa. Czerwone mięso jest bowiem cennym źródłem żelaza, wino z kolei blokuje jego przyswajanie przez organizm.
Na te połączenia lepiej uważać

Leave a Reply