Koniecznie jedz zimą

Koniecznie jedz zimą

Jesienią, zimą, a także wczesną wiosną jesteśmy szczególnie narażeni na wszelkiego rodzaju infekcje wirusowe i bakteryjne. Możemy jednak łatwo zabezpieczyć się przed przeziębieniem i grypą i uodpornić swój organizm. Wszystko dzięki odpowiedniemu odżywianiu. Warto w tym okresie sięgać po dostępne w sklepach warzywa i owoce, które pomogą nam zachować zdrowie i zwalczać ewentualne dolegliwości. Odporność na grasujące w zimowym okresie choroby podnosi cebula, której nie sposób nie docenić. Poza uodpornianiem organizmu cebula obniża poziom cholesterolu i cukru oraz pomaga zwalczać zaparcia. Niebagatelny wpływ na odporność naszego organizmu ma także czosnek. Nie bez przyczyny uznawany on jest za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Prawdziwe bogactwo witamin znajdziemy w kapuście. Dodatkowo zawiera ona rutynę, która działa pozytywnie na naczynia krwionośne. Szczególnie warto jeść kapustę kiszoną, która zawiera ogromne ilości kultur bakterii kwasu mlekowego. Odporność organizmu zwiększają również popularne buraki, jednak ze względu na dużą zawartość cukru nie powinny być spożywane przez diabetyków. Również tak powszechne na naszych stołach ziemniaki zimą mogą wspomóc nasz organizm. Zapalenie dróg oddechowych możemy zwalczać za pomocą bogatej w witaminy czarnej rzepy. Warto spożywać także owoce, szczególnie popularne jabłka i gruszki, a także mniej powszechne owoce dzikiej róży czy czarny bez.