Czekolada jest przede wszystkim źródłem przyjemności. Wszyscy wiedzą, że jako przedstawicielka słodyczy jest produktem smacznym jednak w nadmiarze szkodliwym, chociażby dla naszych zębów. Jednakże czekolada, w odróżnieniu od wielu innych słodyczy, może być przydatna dla zdrowia ze względu na swoje właściwości. Badania przeprowadzone przez holenderskich naukowców na grupie mężczyzn w średnim wieku cierpiących na nadwagę wykazały, że gorzka czekolada spożywana regularnie w niewielkich ilościach zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Biorący udział w badaniu mężczyźni spożywali około siedemdziesiąt gramów gorzkiej czekolady dziennie przez okres czterech tygodni. Jednocześnie zobowiązani byli do unikania spożywania produktów wysokoenergetycznych. Badający ich naukowcy szczególną uwagę przywiązywali do zmian w obrębie naczyń krwionośnych. Wyniki jednoznacznie pokazały, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady jest pomocne przy przywracaniu elastyczności tętnic oraz zapobiega innym procesom powodującym występowanie miażdżycy. Swoje dobroczynne działanie czekolada zawdzięcza obecności dużych ilości kakao, które ma pozytywny wpływ na ludzki organizm. Oczywiście – jak w przypadku wszystkich słodyczy – przy spożywaniu czekolady pamiętać należy o umiarze. Cechuje się ona bowiem wysoką wartością energetyczną. Dzienne zapotrzebowanie na energię pokrywa pięć tabliczek czekolady. Łatwo zapomnieć się w czekoladowej przyjemności i zapomnieć o jej kaloryczności.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply