Czasem może szkodzić

Czasem może szkodzić

Kiedy pojawiają się pierwsze oznaki przeziębienia czy grypy, jedną z pierwszych myśli, które przychodzą nam do głowy jest ta o konieczności picia dużych ilości herbaty z cytryną. Wierzymy, że cytryna jest bogatym źródłem witamin, a każdy lekarz potwierdzi, że podczas choroby ważne jest, żeby dużo pić i nawadniać organizm, wydaje się zatem, że nasze przekonanie o słuszności picia herbaty z cytryną ma mocne podstawy. Tymczasem okazuje się, że herbata z cytryną w pewnych przypadkach może mieć szkodliwe działanie. Co ciekawe, cytryna nie jest aż tak drogocennym źródłem witaminy C, za jakie się ją powszechnie uważa. Znacznie więcej tej witaminy znajdziemy w innych źródłach, chociażby w czarnej porzeczce. Co gorsza dodawanie jej do herbaty może zmniejszyć skuteczność działania zawartej w cytrynie witaminy C. Wysoka temperatura może najzwyczajniej w świecie zniwelować skutki działania tej witaminy. Dlatego nie należy dodawać cytryny do herbaty bezpośrednio po zaparzeniu jeżeli zależy nam na zachowaniu właściwości witaminy. Lepiej poczekać, aż herbata nieco przestygnie. Niestety ze względu na zawartość w herbacie aluminium po dodaniu do niej kwasu – na przykład soku z cytryny – powstaje przyswajalny przez nas organizm i szkodliwy dla niego cytrynian glinu. Jednak do reakcji takiej dochodzi tylko wtedy, gdy w herbacie zostają fusy. Jeżeli je usuniemy nic nam nie grozi i spokojnie możemy dodać do naparu cytrynę.